Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mitä ihminen tarvitsee? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Mitä ihminen tarvitsee?

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Mitä ihminen tarvitsee?

Teollisuusmaissa elää vain viidennes maailman väestöstä, mutta tuotamme liki puolet ilmastolle haitallisista päästöistä ja käytämme valtaosan maapallon luonnonvaroista. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa täyttämään maailman nykyisen väestön tarpeet. Ylikulutuksen seurauksena luonnonvarat vähenevät vähenemistään, jätemäärät kasaantuvat ja ilmasto muuttuu.

Ulkoasiainministeriö toteutti vuonna 2008 Mitä ihminen tarvitsee? -kampanjan, jonka tavoite oli herättää ihmiset ajattelemaan omia arkisia valintojaan ja niiden vaikutuksia muualla maailmassa elävien ihmisten elämään. Kampanjaa tukivat monet tunnetut poliitikot, viihde- ja kulttuurihenkilöt, muiden muassa Anna Puu, Juha Mieto, Mari Rantasila, Arto Nyberg, Paula Koivuniemi, Anni Sinnemäki, Jani Toivola ja Jussi 69.

Kampanjan lähtökohtana oli hallituksen kehityspoliittisen ohjelman (2007) painottama kestävän kehityksen periaate: Ihmiskunnan nykyiset tarpeet tulee tyydyttää siten, että ei heikennetä tulevien sukupolvien mahdollisuuksia tyydyttää omia tarpeitaan. Kehityspoliittisen ohjelman mukaisesti luonnontaloudellisen, yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen täytyy olla keskenään tasapainossa eikä mikään ulottuvuuksista saa painottua toisten kustannuksella. Käytännössä pyrkimys kestävään kehitykseen edellyttää syvällisiä muutoksia myös länsimaisissa tuotanto-, kulutus- ja elintavoissa.

Mitä sinä tarvitset?

Maailmassa on 6,6 miljardia ihmistä, jotka kaikki tarvitsevat vettä, ruokaa ja suojaa. Perustarpeiden lisäksi meillä kaikilla on haluja ja toiveita, joita nimitämme mielellämme tarpeiksi: uudet kengät, uusi kännykkä, lomamatka ja paljon muuta.

Arkisilla kulutusvalinnoillamme on kauaskantoisia seurauksia. Se mitä ja miten kulutamme vaikuttaa luonnonvarojen kulutukseen, ihmisoikeuksien toteutumiseen ja ilmaston lämpenemiseen myös muualla maailmassa. Kestävä kehitys edellyttää, että länsimaiden luonnonvarojen kulutus vähenee kymmenesosaan nykyisestä.

Näiltä sivuilta löydät tiivistä tietoa siitä, mitä ihminen tarvitsee: ruokaa, vettä, turvaa, koulutusta, työtä – eli hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä.

Kulutustapoja on monenlaisia – ja niitä voi aina muuttaa. Kestävä kehitys alkaa kotoa.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 22.1.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi